Bypåske sa du? Her er forslag til en spasertur gjennom sentrum med historiske fakta underveis.

Historisk bytur

Publiseringsdato: 03. april 2021
Vær turist i egen by og lær litt mer om historien fra bygninger og steder i sentrum. Vi har laget en rute som tar deg gjennom sentrum, og med deg på veien får du historiske fakta om stedene du passerer. God tur!
Nederst i aktikkelen finner du også kart i PDF-format som kan skrives ut.
Turen starter ved Strankaien 6, Rosenkildehuset.
 

Strandkaien 6
Her ligger Rosenkildehuset som ble ferdigbygd i 1813. Huset ble bygget av Peder Valentin Rosenkilde som var en av de 112 mennene som kom sammen til den første riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Rosenkilde var kjøpmann, reder, konsul, stadshauptmann og politiker. Huset har gjennom årene hatt mange ulike funksjoner som kontor, beboelseshus, hermetikkfabrikk og butikk, og i dag er det Næringsforeningen som holder til der.


Neste stopp på turen er Fisketorget.
 

Strandkaien 37
Du står nå på Fisketorget – en tomt hvor fiskehandlere har stått og solgt sjømat i over 150 år. Ved siden av Fisketorget er Sjøfartsmonumentet som ble reist i 1968 og ble gitt i gave til byen av Sigval Bergesen Rederi i anledning rederiets 75-årsjubileum og 100-årsdagen for Sigval selv. Det er laget av skulptør Arnold Haukeland. Sjøfartsmonumentet spiller på skip og seil, men ettersom den på avstand kan ligne på en reke kalles den på folkemunne også for «Regå». 


Forlat Vågen en liten stund og ta en avstikker til Skagen.
 

Skagen 18
Nå står du foran Stavangers eldste hus! Den aller eldste delen av huset ble bygget på starten av 1700-tallet, før 1710. Huset har rommet virksomheter som skipsrederi, skipsbyggeri, sildesalting, eksport/import og vanlig kjøpmannshandel. I dag drives det restaurantvirksomhet i huset, og det danske konsulat holder også til her.


Turen fortsetter til Victoria hotel.
 

Skansegata 1
Her er flotte Victoria hotell som ble åpnet i år 1900. Hotellet ble byens første luksushotell, strategisk plassert for å kunne ta i mot handelsreisende og turister. Hotellet var svært imponerende med elektrisk lys og sentraloppvarming, men det kuleste var nok den elektriske heisen. Victoria hotell er nylig restaurert og hadde nyåpning i 2020.


Turen går videre opp Øvre Holmegate og gjennom vakre Fargegaten.
 

Øvre Holmegate/Fargegata/Østervåg
Fargegaten bestod før av hvitmalte hus, men etter kreative innspill og ønsker fra en frisør-eier i gaten ble husene malt i spreke farger for at folk skulle få øyene opp for Øvre Holmegate. Det var i år 2005 at gatens nye liv ble markert. Den tidligere stille gaten har nå blitt en yrende turistattraksjon, og en svært attraktiv gate for både lokale og tilreisende. 


Ferden fortsetter gjennom Østervåg – hold øynene oppe og se etter NuArtverk!
 

Østervåg/Klubbgata
Østervåg er kjent for handel og håndverk gjennom flere hundre år. I år 1860 ble store deler av Østervåg rammet av en bybrann som startet ved Breigata og spredte seg sørover til Østervåg 25. Gaten er nå breiere her enn sørover i gaten fordi denne delen ble regulert etter brannen. Etter brannen ble det også bygget en del sjøhus som i dag er vernet og brukes som kontor- og forretningslokaler. I enden av Østervåg kommer du til Klubbgata. Navnet Klubbgata kommer av at deler av gaten tidligere skargjennom hagen til Det Stavangerske Klubselskab som ble kalt Klubbhagen.


Turen fortsetter nedover Klubbgata og østover i Verksgata.
 

Klubbgata/Verksgata
Verksgata er oppkalt etter Salpeterverket som var i virksomhet fra 1709-1722. De fleste sjøhusene som ligger her ble reist i første halvdel av 1800-tallet, og flere av byens store sildeeksportører holdt til her.


Ta av fra Verksgata og opp Bakergata.
 

Bakergata
Denne gaten fikk navnet sitt i 1861, oppkalt etter de mange bakeriene som tidligere lå her. Huset i Bakergata 9 ble bygget i 1845-46, og her lå Rosenkildehavens Bageri som var i drift frem til 1907. I 2005 ble huset kjøpt, og huseier fant til sin store forbauselse en gammel bakerovn etter utgraving av kjelleren. Det ble bestemt at bakeridriften skulle gjenopptas og Rosenkildehaven Bageri åpnet i 2020 med den samme vedfyrte bakerovnen – hele 175 år gammel!


Videre opp A.B.C gata til Nytorget.
 

A.B.C. gata/Nytorget
A.B.C. gata var en bolig- og forretningsgate, og fikk navnet sitt fordi den besto av tre små gatestubber; A, B og C. Videre opp A.B.C. gaten kommer du til Nytorget. I slutten av 1850-årene ble torget anlagt for handel og som oppstillingsplass for hester – det var ekstra livlig om høsten da også fruktselgere fra Ryfylke kom. Torget fikk navnet Nytorget for å skille det fra det eksisterende torget i Vågen. Nytorget fikk sin nåværende form i 1922 da det ble bygget steinmur mot Pedersgata, trolig for å flate ut terrenget. Under selve Nytorget ble det også bygget offentlige toaletter i 1950 som var i drift frem til slutten av 70-tallet. Nytorget har også fungert som busstasjon og senere drosjeholdeplass, og i dag arrangeres det blant annet bruktmarkeder i sommerhalvåret.


Du skal nå følge Pedersgata et stykke østover.
 

Pedersgata/Normanns gate/Nedre Dalgate/Langgata/Hetlandsgata
Pedersgata ble lenge omtalt som Mølleveien siden den ledet inn mot vindmøllen på Møllehaugen. Den fikk etter hvert navnet sitt etter Pedersgjerdet som er et navn som stammer fra Middelalderen. Frem til 1970-tallet var Pedersgata en viktig handlegate med slaktere, bakeriutsalg, dagligvare og en rekke faghandlere og håndverkere. Du svinger opp til høyre i Normanns gate, og deretter første til høyre igjen og inn i Nedre Dalgate. Følg Nedre Dalgate til du 
kommer til Langgata. Langgata fikk navnet sitt rett og slett fordi den er forholdsvis lang! Her svinger du til venstre, og går oppover til du kommer til Hetlandsgaten – her svinger du inn til høyre. 
Hetlandsgata er oppkalt etter det gamle gårdsnavnet Hetland. Her var det både skole, hjem for «falne kvinner» og tilholdssted for Håndverksvennenes forening fra ca midten av 1850-1900.


Følg Hetlandsgata helt til du kommer til Byparken ved Breiavannet.
 

Byparken
Byparken ble anlagt i 1866 på Kongsgårds søndre hage, og er siden blitt utvidet flere ganger. Det har stått strid om parken ved enkelte anledninger når skolens og byens interesser ikke har vært sammenfallende. Den store parkplanen fra 1917 som innebar fullstendig omlegging av byparken ble bare realisert i mindre omfang. Ved anleggelse av promenadevei rundt Breiavatnet, gjerder, belysning, vannfontene og musikkpaviljong var byparken fram mot midten av 1920-årene i hovedsak slik vi kjenner den i dag. Etter tradisjonen er rektor ved Stavanger katedralskole den eneste som har fiskerett i Breiavatnet.


Siste stopp på turen er Domkirkeplassen.
 

Mariakirken
Ved siden av Domkirken ligger Mariaruinen som er restene etter Mariakirken som er fra 1272. Det var kirke i ca 250 år, men det har også vært byens rådhus og fra 1633 var det fengsel. Fra 1865 var det brannstasjon og i 1883 ble det revet.

Kart påsketur

Nyheter

Les mer