Visning av Citizen Jane med innledning av Erling Okkenhaug

Sted: Sølvberget, Stavanger kulturhus
Tid: 18:00 til 20:30
Storhaug Productions, Stavanger Arkitektforening og Sølvberget Cinematek inviter til filmvisning med innledning og foredrag om innbyggerinvolvering og det private engasjementets betydning i byutviklingssaker.

Kl.18:00, Møteplassen: Foredrag med Erling Okkenhaug, innledning av Stavanger Arkitektforening. Foredraget er gratis.

Kl.19:00, SF Kino sal 7: "Citizen Jane", filmskaper Matt Tyrnauer´s portrett av den urbane aktivisten Jane Jacobs kamp for å redde Manhattans Greenwich Village fra å bli motorvei. BIlletter til filmvisningen selges hos SF Kino Stavanger (80kr)

"Citizen Jane", filmskaper Matt Tyrnauer´s, portrett av den urbane aktivisten Jane Jacobs kamp for å redde Manhattans Greenwich Village fra å b...li motorvei. Jane Jacobs (født Butzner 1916 i Scranton i Pennsylvania, død 2006 i Toronto, Ontario, Canada) var en amerikansk-kanadisk forfatter og stedsaktivist. Jane Jacobs mest kjente bok er The Death and Life of Great American Cities, som påvirket debatten om byplanlegging. Hun argumenterte mot byplanlegging basert på idealene til Le Corbusier, hvor skyskrapere og brede bilveier presset fotgjengere under bakken.

Erling Okkenhaug (født 1951) er en norsk aktivist som har engasjert seg i diskusjoner om byutvikling flere steder i Norge. Okkenhaug har arrangert plansmier for å utarbeide planer for stedsutvikling, ofte som alternativ til planer som utbyggere lanserer. Okkenhaug ble stedsaktivist etter å ha jobbet med å formidle Oslo kommunes planer for utbygging av Grønland og Vaterland i 1985. I jobben med å presentere prosjekter som Oslo Plaza, Galleri Oslo og Oslo Bussterminal konkluderte han at byggene skadet byen og han startet i stedet Allgrønn i 1990 for å sikre human byutvikling. I ettertid har Galleri Oslo blitt kåret til Oslos styggeste bygg. Okkenhaug har særlig engasjert seg i Risør hvor utbyggere ønsket å bygge funkisblokker på Holmen, et tidligere verftsområde i innseilingen til byen. Okkenhaug mener sørlandsbyene blir ødelagt av brutal arkitektur som ikke tar hensyn til lokal byggeskikk. Okkenhaug ble portrettert i dokumentarfilmen Sørlandsrefseren som ble vist på NRK, og Fortidsminneforeningen arrangerte visning av filmen med påfølgende debatt 40 steder i Norge.
Tirsdag, 24. april 2018